10.10.2013

3. ITÄMEREN JA POHJOLAN POIKAKUOROFESTIVAALI ALKAA TÄNÄÄN

3. Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali alkaa tänään. Festivaalin avajaiskonsertissa Helsingin tuomiokirkossa klo 19 isäntäkuoro Cantores Minores esittää laajasta ohjelmistostaan mm. H. Schützin, H. Distlerin ja K. Pendereckin tuotantoa. Konsertin päättää J.S. Bachin mittava 'Jesu, meine Freude'-motetti. Vieraskuorot esiintyvät omissa konserteissaan pääkaupunkiseudun kirkoissa perjantaina 11.10. ja lauantaina 12.10 sekä avustavat konserttikirkkojen messuissa su 13.10. Festivaali huipentuu su 13.10. Helsingin tuomiokirkossa pidettävään päätöskonserttiin, jossa kaikki kuorot laulavat sekä yhdessä että erikseen. Festivaalin aikana järjestetään lisäksi koulukonsertteja sekä kuoronjohtajien symposium ja yhteisjuhla kaikille kuorolaisille.

POIKIEN JA NUORTEN MIESTEN HENKISTÄ KASVATUSTA

Vieraiksi festivaalille saapuu neljä alueen parasta poikakuoroa Liettuasta, Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä. Yhteensä festivaalin aikana on esiintymässä yli 300 poikakuorolaista.Tapahtuma on myös hieno näyte poikakuorojen tekemästä henkisestä kasvatustyöstä. Maallikko ei aina tule ajatelleeksi miten esim. Cantores Minores-kuoron tyyppisessä protestanttisessa poikakuorossa 9-25 vuotiaat pojat ja nuoret miehet musisoivat ja harrastavat yhdessä sekä tekevät pieniä ihmeitä esittäessään aikuiskuoroillekin vaikeita suurteoksia useamman kerran vuodessa.

Festivaalin vanhin kuoro yli 500 vuotta vanha

Festivaalin vanhin kuoro on Pietarin Glinka-kuorokoulun poikakuoro, joka on perustettu vuonna 1479. Muut festivaalilla esiintyvät kuorot ovatkin sitten reilusti nuorempia. Trondheimin Tuomiokirkon poikakuoro on perustettu vuonna 1927 (uudelleen perustettu), isäntäkuoro Cantores Minores vuonna 1952 ja liettualainen Ąžuoliukas-poikakuoro vuonna 1959. Festivaalin nuorin osallistuja on ruotsalainen Adolf Fredriks Gosskör, joka on perustettu vuonna 1965 Adolf Fredriks Musikklasser -koulun yhteyteen.

Kaikki festivaalille kutsutut kuorot edustavat maansa ehdotonta huippua.

Festivaalin kokonaisbudjetti on n. 50.000 euroa ja se rahoitetaan mm. Pohjoismaisen Kulttuurirahaston, Helsingin Seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin avustuksilla.

Festivaalin suojelijoina ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Festivaalin taiteellinen johtaja on kapellimestari Hannu Norjanen.

FESTIVAALIN HISTORIA

Ensimmäinen Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali järjestettiin kuoron 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2002 ja toinen 55-vuotisjuhlakauden päätteeksi 2008. Festivaalille ovat osallistuneet seuraavat kuorot:

2002: Stockholms Gosskör, Ruotsi, Tallinna Poistekoor, Viro, Rigas Doma Zenu koris, Latvia, Dresdner Kapellknaben, Saksa, Azuoliukas-poikakuoro, Vilna/Liettua, sekä Polskie Slowiki -poikakuoro, Poznan/Puola;

2008: Uppsala Domkyrkas Gosskör, Ruotsi, Nidarosdomens Guttekor, Trondheim/ Norja, Københavns Drengekor, Tanska, Rigas Doma Zenu koris, Riika/Latvia, Glinka-kuoro, Pietari/Venäjä.

FESTIVAALIN OHJELMA

AVAJAISKONSERTTI
to 10.10.2013 klo 19 Helsingin tuomiokirkko

Cantores Minores, joht. Hannu Norjanen
Liput alk. 20, 15/10, 5 e (numeroidut rivit)

FESTIVAALIKONSERTIT

pe 11.10.2013 klo 19 Pyhän Laurin kirkko, Vantaa

Ąžuoliukas, Vilna (Liettua), joht. Vytautas Miškinis
Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e

pe 11.10.2013 klo 19 Johanneksenkirkko

Nidarosin tuomiokirkon poikakuoro, Trondheim (Norja), joht. Bjørn Moe
Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e

la 12.10.2013 klo 15 Olarin kirkko

Adolf Fredrikin poikakuoro, Tukholma (Ruotsi), joht. Pelle Olofson
Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e

la 12.10.2013 klo 17 Kallion kirkko

Pietarin Glinka-kuorokoulun poikakuoro (Venäjä), joht. Vasilij Grachjov
Vapaa pääsy - Ohjelma 10 e

MATINEAKONSERTTI

la 12.10.2013 klo 13 Helsingin kaupungintalon juhlasali

Ąžuoliukas, Vilna (Liettua), joht. Vytautas Miškinis
Nidarosin tuomiokirkon poikakuoro, Trondheim (Norja), joht. Bjørn Moe
Vapaaliput kaupungintalon Virka-infosta

FESTIVAALIN PÄÄTÖSKONSERTTI

su 13.10.2013 klo 14.30 Helsingin tuomiokirkko

Adolf Fredrikin poikakuoro, Tukholma (Ruotsi), joht. Pelle Olofson
Ąžuoliukas, Vilna (Liettua), joht. Vytautas Miškinis
Pietarin Glinka-kuorokoulun poikakuoro (Venäjä), joht. Vasili Gratsho
Nidarosin tuomiokirkon poikakuoro, Trondheim (Norja), joht. Bjørn Moe
Cantores Minores, joht. Hannu Norjanen

Liput alk. 15, 10/5 e (numeroidut rivit)

Lippupalvelun lippukaupat ja tuntia ennen ovelta

Lisätietoja festivaalista osoitteessa www.cantoresminores.fi/festivaali2013.