08.10.2013

3. ITÄMEREN JA POHJOLAN POIKAKUOROFESTIVAALI 10.-13.10.2013

ITÄMEREN JA POHJOLAN HUIPPUPOIKAKUOROT SUOMEEN

Festivaalin vanhin kuoro yli 500 vuotta vanha

Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores järjestää 3. Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaalin, jonka Avajaiskonsertissa to 10.10.2013 festivaalin isäntäkuoro esittää laajan valikoiman repertuaariansa. Vieraiksi saapuu neljä alueen parasta poikakuoroa Liettuasta, Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä. Yhteensä festivaalin aikana on esiintymässä yli 300 poikakuorolaista.

Festivaalin vanhin kuoro on Pietarin Glinka-kuorokoulun poikakuoro, joka on perustettu vuonna 1479. Muut festivaalilla esiintyvät kuorot ovatkin sitten reilusti nuorempia. Trondheimin Tuomiokirkon poikakuoro on perustettu vuonna 1927 (uudelleen perustettu), isäntäkuoro Cantores Minores vuonna 1952 ja liettualainen Ąžuoliukas-poikakuoro vuonna 1959. Festivaalin nuorin osallistuja on ruotsalainen Adolf Fredriks Gosskör, joka on perustettu vuonna 1965 Adolf Fredriks Musikklasser -koulun yhteyteen.

Kaikki festivaalille kutsutut kuorot edustavat maansa ehdotonta huippua.

Festivaalin avajaiskonsertissa to 10.10. isäntäkuoro Cantores Minores esittää laajasta ohjelmistostaan mm. H. Schützin, H. Distlerin ja K. Pendereckin tuotantoa. Konsertin päättää J.S. Bachin mittava 'Jesu, meine Freude'-motetti. Vieraskuorot esiintyvät omissa konserteissaan pääkaupunkiseudun kirkoissa perjantaina 11.10. ja lauantaina 12.10 sekä avustavat konserttikirkkojen messuissa su 13.10.. Festivaali huipentuu su 13.10. Helsingin tuomiokirkossa pidettävään päätöskonserttiin, jossa kaikki kuorot laulavat sekä yhdessä että erikseen. Festivaalin aikana järjestetään lisäksi koulukonsertteja sekä kuoronjohtajien symposium ja yhteisjuhla kaikille kuorolaisille.

Festivaalin kokonaisbudjetti on n. 50.000 euroa ja se rahoitetaan mm. Pohjoismaisen Kulttuurirahaston, Helsingin Seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin avustuksilla.

Festivaalin suojelijoina ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Festivaalin taiteellinen johtaja on kapellimestari Hannu Norjanen.