29.12.2015

Cantores Minores esittää harvoin kuullut Bachin Jouluoratorion kantaatit 4-6

Cantores Minores esitti Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia ensimmäisen kerran vuonna 1967 ja vuonna 1981 siitä tuli jokavuotinen perinne. Kuoron nykyinen taiteellinen johtaja Hannu Norjanen aloitti jouluna 2009-10 uuden perinteen, jossa oratorion kolme ensimmäistä kantaattia esitetään ennen joulua ja kolme viimeistä kantaattia joulun jälkeen loppiaisena. Nyt jo kolmatta kertaa teoksen kolme viimeistä kantaattia esitetään Suomalaisen barokkiorkesterin ja periodi-instrumenttien säestyksellä.

Bachin Jouluoratorio ja Cantores Minores

Cantores Minores esitti Jouluoratorion kolme ensimmäistä kantaattia ensimmäisen kerran 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 1967 professori Heinz Hofmannin (johtaja 1962-87) johdolla. Kokonaisuudessaan kuoro on esittänyt Jouluoratorion (kantaatit I-VI) vuonna 1988 edellisen johtajansa prof. Christian Hauschildin johdolla. Kuoron nykyinen taiteellinen johtaja Hannu Norjanen aloitti jouluna 2009-10 uuden perinteen, jossa oratorion kolme ensimmäistä kantaattia esitetään ennen joulua ja kolme viimeistä kantaattia joulun jälkeen loppiaisena. Nyt jo kolmatta kertaa teoksen kolme viimeistä kantaattia esitetään Suomalaisen barokkiorkesterin ja periodi-instrumenttien säestyksellä.

Jouluoratorio on kuuden kantaatin kirkollinen draama, jonka Bach sävelsi esitettäväksi kirkkovuoden 1734–35 jouluna ja loppiaisena niin, että kolme ensimmäistä kantaattia esitettiin kolmena ensimmäisenä joulupäivänä, 25., 26., ja 27. päivänä joulukuuta, ja vuodenvaihteen jälkeen kolme viimeistä kantaattia 1. (Jeesuksen ympärileikkaamisen juhla), 2. (uudenvuoden jälkeinen sunnuntai) ja 6. (loppiainen) tammikuuta. Bach tarkoitti teoksensa yhdeksi kokonaisuudeksi, sillä hän itse kutsui näiden kuuden joulun- ja uudenvuodenajan kantaatin kokonaisuutta oratorioksi. Nykyihmisen ajankäyttö ja vuosirytmi eivät ole enää yhtä kiinteässä päivittäisessä suhteessa kirkkovuoteen kuin Bachin aikana. Meidän aikaamme tuntuu sopivan paremmin se, että Jouluoratorion kantaatit esitetään yleensä kahdessa eri konsertissa. Ensimmäiseksi esitetään joulunajan kantaatit (I–III) ennen joulua ja sitten uuden vuoden jälkeen loput kolme kantaattia (IV–VI). Myös tämä tapa jakaa Jouluoratorio kahteen osaan toimii luontevasti. Nykyihmiselle kantaattien välinen yhteys tulee näin varmasti paremmin ymmärrettäväksi.

******

J.S. Bach: Jouluoratorio (kantaatit IV-VI)

ke 6.1.2016 18 Helsingin tuomiokirkko

Cantores Minores

Hedvig Paulig, sopraano, Maria Kettunen, altto, Tom Nyman, tenori, Juha Kotilainen, basso

Albert Sahlström, poikasopraano

Suomalainen barokkiorkesteri

Joht. Hannu Norjanen

Liput: alk. 45, 35, 20/15, 10 e + toimituskulut 1,50-13,50 e/kpl

Lippupalvelun lippukaupat ja tuntia ennen ovelta

(konsertin kesto n. 1 h 30 min)