21.10.2014

Harvoin Suomessa kuultu mestariteos soi pyhäinpäivänä

Cantores Minores esittää Mendelssohnin Paulus-oratorion

Suomen menestyksekkäin ja vanhin poikakuoro Cantores Minores esittää pyhäinpäivän konsertissaan ainutlaatuisen Felix Mendelssohn Bartholdyn Paulus-oratorion (op. 36). Harvoin Suomessa kuultu teos esitetään yhdessä Lohjan kaupunginorkesterin ja neljän laulusolistin kanssa. Lavalle nousee lähes 200 soittajaa ja laulajaa.

”Luvassa on yli kaksi tuntia pehmeän melodista, mutta dramaattista musiikkia”, lupaa kuoron taiteellinen johtaja ja kapellimestarina toimiva Hannu Norjanen.

Mendelssohnin häämarssi tunnetaan laajalti, mutta komeat oratoriot kuuluvat ennen muuta kirkkomusiikin ystävien suosikkeihin. Sekä tyylillisesti että laadullisesti niitä voi verrata Bachin ja Händelin näyttäviin oratorioihin.

”Cantikselle tuntuu olevan luontevaa tulkita Mendelssohnin musiikkia, joka on erittäin ilmaisuvoimaista ja paikoittain taas hunajaa korville. Laulaessa huomio kiinnittyy suuriin linjoihin niin dramaturgisesti kuin musiikillisestikin”, arvioi kuorossa alttoa laulava Hiski Wallenius.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847) oli saksalainen romantiikan ajan säveltäjä. Mendelssohn oli Mozartin ohella yksi historian suurimmista musiikin lapsineroista. Mendelssohn oli lisäksi taitava pianisti, urkuri ja kapellimestari. Mendelssohn sävelsi Paulus-oratorionsa 25-vuotiaana. Se sivuaa nimensä mukaisesti apostoli Paavalin matkoja ja muita raamatun tapahtumia. Klassisten esikuviensa tavoin teos koostuu aarioista, suurista kuoro-osuuksista, resitatiiveista ja koraaleista, joista monet ovat oman lajinsa mestarinäytteitä.

*******

F. Mendelssohn Bartholdy: Paulus-oratorio
pe 31.10.2014 klo 19
Helsingin tuomiokirkko


Cantores Minores
Lohjan kaupunginorkesteri

Solistit:
Helena Juntunen, sopraano
Jeni Packalén, altto
Tuomas Katajala, tenori
Tommi Hakala, basso

Kapellimestari Hannu Norjanen

Liput lippupalvelusta
alk. 11,50–58,50 €/lippu (numeroidut rivit)
www.lippupalvelu.fi

Liput ovelta tuntia ennen konserttia
45, 35, 20/15, 10 €

Konsertin kesto noin 2 h 15 min.