20.11.2013

IIRO RANTALAN JOULUORATORIO-ÄÄNITE JULKAISTU

Jazzvirtuoosi Iiro Rantalan Cantores Minores -kuorolle vuonna 2011 säveltämän ja vuonna 2012 maailman kantaesityksen saaneen 'Jouluoratorion' äänite on nyt julkaistu Liverace Oy:n ja Cantores Minores -kuoron yhteistuotantona FUGA-levymerkillä. Fuga Oy toimii myös levyn jakelijana.

Näin Iiro Rantala kertoo teoksen synnystä äänitteen kansilehdellä:

Kun 40-v tulee lasiin, ihminen alkaa katsella taaksepäin. Mikä muu selittäisi sen että radiossa soivat edelleen Beatlesin-kappaleet? Tämä nostalgiannälkä on luultavasti sisäänrakennettu meihin kaikkiin.

Oma taaksepäin katseluni johdatti minut takaisin Cantores Minores -kuoron pariin, jossa aloitin muusikon elämäni vuonna 1976, 6-vuotiaana. Vuonna 2011 tahdoin säveltää heille uuden teoksen ja pitelet sitä nyt käsissäsi.

Oli onnenkantamoinen saada Jaakko Heinimäki libretistiksi. Jaakon tekstistä tuli leikkisän hauska ja hyvin inspiroiva. Onnea oli myös matkassa, kun sain Minna Pensolan ja Antti Tikkasen uuden Tiksola Co:n orkesteriksi. Heistä lähtee soittajiston kokoon nähden valtavan iso ja muhkea klassinen soundi sekä hillitömän hieno groove rytmipaikoissa. Mika Pohjonen ja Anu Komsi olivat alusta saakka mielessäni solisteiksi ja he kuulostavat loistavilta osissaan.

Säveltäjä selittämässä omaa teostaan on melkein aina tuskallista, usein myös syvästi koomista. Aion säästää teitä ja kertoa vain, että päämääräni oli säveltää sellaista musiikkia, joka sopii lapsille ja nuorille laulettavaksi. Siis tämän päivän lapsille, jotka onneksi tutustuvat moniin eri musiikkityyleihin. Teoksessa on elementtejä klassisesta musiikista ja rytmimusiikista, se on melodista ja kaunista. Mutta silti se ei ole mikään helppo teos laulaa.

Oletan, että Jouluoratorio oli Cantiksen pojille erilainen kokemus ja heidän ilmeistään päättelin, että ihan mieluisa sellainen.

Hurraa Cantores Minores ja Hannu Norjanen!

Iiro Rantala
teoksen säveltäjä ja pianosolisti

ÄÄNITETIEDOT

Iiro Rantala
(teksti Jaakko Heinimäki)

JOULUORATORIO
(FUGA-9360)

Cantores Minores
Anu Komsi, Maria - Mika Pohjonen, kertoja
Iiro Rantala, piano
Kuorosolisteja (8)
Tiksola Co.
Hannu Norjanen, kapellimestari

Tuottaja ja miksaus: Ingo Petry
Aputuottaja: Jaakko Kuusisto
Masterointi: Thore Brinkmann

Äänitetty 13.-14.5.2013 Olarin kirkko
(Digipack-kannet; kesto 63:03; suositus-OVH 20 e)

Lisätiedot:

Iiro Rantala/Liverace Oy,
tel. 040-821 2102, liverace@me.com

Hannu Norjanen, kapellimestari,
tel. 0500-504 392, hannu.norjanen@cantoresminores.net

Jukka-Pekka Mäki-Luopa, toiminnanjohtaja,
tel. 040-837 4585, juki@cantoresminores.net

CM-toimisto, 09-687 7720, info@cantoresminores.net