27.03.2015

Musiikkia Pääkallonpaikalla

Hiljaisella viikolla ti 31.3.2015 Tammisaaren kirkon ja pitkäperjantaina 3.4.2015 Helsingin tuomiokirkon holvit täyttyvät dramaattisista sävelistä, kun legendaarinen Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores esittää yhdessä Suomalaisen barokkiorkesterin ja kuuden huippusolistin kanssa J. S. Bachin Johannes-passion. Mahtava kirkkomusiikkiteos on kuulunut kuoron jokavuotiseen esitysperinteeseen jo 40 vuotta, eikä sen suosio konserttiyleisön keskuudessa ole hiipunut. Kuoron taiteellinen johtaja Hannu Norjanen tunnustaa: “Se, että passiomusiikki soi tänäkin päivänä poikien upeasti esittämänä suurelle yleisöjoukolle osoittaa, että työllämme on merkitys, ja se merkitys tule pysymään myös tulevaisuudessa, vaikka ajat muuttuisivat.”

Johann Sebastian Bachin Johannes-passio on lyhyempi ja impulsiivisempi kuin sisarteoksensa Matteus-passio, muttei jää tälle toiseksi ilmaisullisessa ja teknisessä taidokkuudessa. Vaikka kyseessä on säveltäjän ensimmäinen suurimuotoinen teos, tiedetään hänen muokanneen ja uudistaen teosta elämänsä aikana useita kertoja, hioen musiikkinsa täydellisyyteen, jotta jälkipolvet saattaisivat siitä nauttia. On kiinnostavaa, että teos on alunperin tarkoitettu pitkänperjantain hartauteen. Teoksen keskellä on paikka pitkänperjantain saarnalle, ja on mahdollista, että myös seurakunta lauloi koraaliosuuksissa mukana.

Passio kertoo ilmaisuvoimaisesti pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen vangitsemisesta hautaamiseen taidokkaiden aarioiden, hartaiden koraalien ja mahtipontisten kuorokohtausten kautta. Teosta leimaa kauttaaltaan tumma intensiivisyys, ilmaisullinen kiivaus ja affektien vaihtelevuus. Jeesuksen kärsimystarinan väkevyys on alati läsnä. Johannes-passio on suurta draamaa, joka ei jätä ketään kylmäksi.

J. S. Bach – Johannes-passio

Tammisaaren kirkko ti 31.3.2015 klo 19
Helsingin tuomiokirkko pe 3.4.2015 klo 18

Esittäjinä:
Cantores Minores
Suomalainen barokkiorkesteri

Tom Nyman, evankelista
Jyrki Korhonen, Jeesus
Helena Juntunen, sopraano
Teppo Lampela, kontratenori
Mati Turi, tenori
Tommi Hakala, basso (+Pietari)
Niklas Spångberg, Pilatus (basso)
kuorosolisteja

Joht. Hannu Norjanen

Liput:
31.3.: 20–25 € (+mahd. toimituskulut 2,50-12,50 €/lippu)
3.4.: 10-45 € (numeroidut rivit/ei numeroituja paikkoja; +mahd, toimituskulut 1,50-13,50 €/lippu)
Lippupalvelusta (www.lippupalvelu.fi) ja tuntia ennen ovelta

Konsertin kesto n. 2 h 15 min (ei väliaikaa)