15.12.2013

Peter Lacovich, professori

2.4.1927-3.12.2013

Cantores Minores –poikien ihailtu Petteri

Itävaltalainen kapellimestari Peter Lacovich kuoli kotikaupungissaan Wienissä 3.12.2013. Vaikka hän upseeri-isänsä palvelupaikan takia sattuikin syntymään Linzissä (2.4.1927) oli hän aito wieniläinen.

Musiikkiopintonsa hän suoritti Wienin Musiikkikorkeakoulussa (nyk. Universität für Musik). Jo opiskeluaikanaan hän pääsi harjoittelijaksi Grazin oopperaan ja suoritti sitten kapellimestarin tutkinnon. Valmistuttuaan vuonna 1949 hän ryhtyi kuitenkin Wiener Sängerknaben –kuoron palvelukseen, johtamaan yhtä sen neljästä kuorosta. Neljän vuoden pestinsä aikana hän kiersi ryhmänsä kera eri puolilla maapalloa johtaen ainakin 300 konserttia.

Kun Lacovich vuonna 1953 oli jättänyt wieniläispojat, sattui suomalainen kapellimestari Tauno Hannikainen olemaan Wienissä ja haki johtajaa helsinkiläiselle, vuonna 1952 perustetulle Cantores Minores –poikakuorolle. Lacovich tarttui tilaisuuteen ja alkoi työnsä Helsingissä 9.3.1954. Lacovich oli onnellinen valinta. Hän sai pojat helposti mukaansa ja nosti nuoren kuoron heti uskomattomiin saavutuksiin. Jo syksyllä 1954 kuoro esitti suomalaisena kantaesityksenä W.A. Mozartin Messun C-duuri (KV 317) niin kutsutun Kruunajaismessun, joka sai suuren menestyksen ja josta tehtiin ensimmäinen klassisen musiikin LP-levy Suomessa. Hänen johdollaan kuoro esitti ensimmäistä kertaa Suomessa myös Beethovenin C-duurimessun ja osia Monteverdin teoksesta Vespro della Beata Vergine. Suurta huomiota sai myös Cantores Minores –poikien tervehdyskäynti Sibeliukselle Ainolassa kesällä 1954. Keväällä 1957 kuoro teki ensimmäisen, Lacovichin ajan ainoan, ulkomaanmatkansa Ruotsiin, jossa konsertin lisäksi pojat pääsivät tervehdyskäynnille kuningas Kustaa Adolf VI:n luo kuninkaanlinnaan Tukholmassa.

Puolentoista vuoden väliaikaa (1959-60) lukuun ottamatta Peter Lacovich johti Cantores Minores –kuoroa vuoden 1962 kevääseen saakka. Saatuaan tarjouksen oopperakapellimestarin paikasta hän ei enää palannut Suomeen ja tiettävästi johti poikakuoroa enää vain kerran, Cantores Minores –kuoron 50-vuotisjuhlakiertueen yhteydessä Mozartin Kruunajaismessun Wienissä 12.6.2002. CM-työn lisäksi Lacovich toimi myös mm. Suomen Kansallisoopperan kuoromestarina vuosina 1955-57 ja 1960-62.

Prof. Peter Lacovich harjoituttamassa kuoroa ja poikasopraanosolisti Roope Gröndahlia 12.6.2002 Wienissä

Suomesta Lacovich siirtyi johtajaksi Kölniin, jonka jälkeen seurasi kolmen vuoden johtajankausi Wiesbadenissa vuosina 1965-1969. Vuodesta 1969 Lacovich toimi kuusi vuotta Linzin oopperan johtajana, asuen vaimonsa ja kahden poikansa kanssa kuitenkin Wienissä, jonne hän oli asettunut vuonna 1968.

Vuodesta 1968 Peter Lacovich opetti Wienin musiikki­korkeakoulun oopperaluokalla korrepetiittorina, koulun oopperaproduktioiden asiantuntijana ja johtajana. Hänen muistoissaan välähtivät nimet Martti Talvela, Anita Välkki ja Timo Mustakallio ja Suomesta puhuttaessa väliin sujahti sujuvasti suomenkielisiä sanoja ja sanontoja vielä kymmenien vuosien jälkeen.

Vaikka toimiminen suomalaisen poikakuoron johtajana ei muodostunut Peter Lacovichin elämäntehtäväksi, oli hänen johtajankautensa ratkaiseva alku ja virike Cantores Minores -poikakuorolle. Lacovichin aikana Cantores Minores toimi katolisen poikakuoron tavoin, johon varsinaisesti kuuluivat vain sopraanot ja altot. Miesääniä laulamaan kerättiin pientä korvausta nauttinut nuorten miesten joukko. Lacovichin jälkeen kuoro on toiminut protestanttisten esimerkkiensä mukaan kasvattaen joukostaan omat miesäänet. Kaikille niille pojille, jotka 'Petterin kaudella' kuorossa lauloivat, oli johtaja loistava hahmo ja koko kausi nousun ja unohtumattomien elämysten aikaa.

Prof. Peter Lacovich ja prof. Christian Hauschild Hofburgin palatsissa Wienissä kesällä 2002

Peter Lacovich oli Cantores Minores –poikakuoron kunniajohtaja vuodesta 1968 ja vuonna 1973, kuoron 20-vuotisjuhlien yhteydessä tasavallan presidentti myönsi hänelle Suomen Leijonan ritarimerkin.

Pirkko-Leena Otonkoski, fil. lis.
Cantores Minores –kuoron historiikin kirjoittaja